Overslaan en naar de inhoud gaan

Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft Procambarus acutus

Foto: Bram Koese

Indeling

Cambaridae [familie]
Procambarus [genus] (5/2)
acutus [soort]

Leeft in stilstaande en langzaam stromende wateren. In het beperkte Nederlandse verspreidingsgebied bewoont P. acutus vooral sloten en weteringen met een zachte, veenhoudende waterbodem. Verder is ze aangetroffen in een veenriviertje en in amfibieƫnpoelen. Bij verdere areaaluitbreiding zullen zeker meer watertypen gekoloniseerd worden.

In Noord-Amerika blijken de leden van de P. acutus-groep in het geheel niet kieskeurig en worden ze bijvoorbeeld aangetroffen in moerassen, traag stromende beken en de oevers van meren en grote, langzaam stromende rivieren. Met andere woorden: vrijwel alle wateren in Nederland vormen potentieel habitat, met uitzondering van de sneller stromende beken. De voorkeur voor stilstaande en langzaam stromende wateren wordt niet zozeer bepaald door de stroming zelf als wel door de duidelijke voorliefde voor zachtere bodems. In deze bodems worden bij gebrek aan voldoende schuilplaatsen burchten gegraven. Deze burchten worden ook gebruikt om periodieke uitdroging te overleven.

Publicatie

  • Koese, B. & Soes, D.M. 2011. De Nederlandse rivierkreeften (Astacoidea & Parastacoidea). Entomologische Tabellen 6: 107pp. Stichting EIS-Nederland, Leiden.