Overslaan en naar de inhoud gaan

Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft Procambarus acutus

Foto: Bram Koese

Indeling

Cambaridae [familie]
Procambarus [genus] (5/2)
acutus [soort]

Herkenning Voorlaatste pootlid met een stekel aan de binnenzijde, die bij deze soort vrij klein is in vergelijking met de andere Amerikaanse soorten. Areola gesloten (d.w.z. de linker- en rechter ’helft’ van de carapax liggen tegen elkaar aan), een kenmerk dat alleen met de rode Amerikaanse rivierkreeft gedeeld wordt. Volwassen dieren opvallend oranje-rood gekleurd en dan alleen te verwarren met de rode Amerikaanse rivierkreeft. De achterlijfssegmenten zijn in het midden donker en aan weerszijden duidelijk lichter, zodat drie lengtestrepen ontstaan: een donkere middenstreep en twee lichte zijstrepen. Bij de rode Amerikaanse rivierkreeft is het achterlijf min of meer effen donkerrood. Volwassen dieren hebben zwarte en witte knobbels op de scharen (in plaats van felrode knobbels zoals de rode Amerikaanse rivierkreeft heeft). De soort is (ook in zeer jonge stadia, tenminste vanaf ca. 2,5 cm) verder van de rode Amerikaanse rivierkreeft te onderscheiden doordat een dunne donkere middenstreep op de onderzijde van het achterlijf ontbreekt.

Voorkomen Zeer talrijk in de Alblasserwaard. Ook op enkele plaatsen in de provincie Utrecht gevonden. Daarbuiten (nog) niet bekend.

Biotoop In Nederland vooral gevonden in (ondiepe) poldersloten. In mindere mate ook in diepere weteringen en boezemvaarten.