Overslaan en naar de inhoud gaan

Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft Procambarus acutus

Foto: Bram Koese

Indeling

Cambaridae [familie]
Procambarus [genus] (5/2)
acutus [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Tussen 10 en 100 jaar zelfstandige handhaving. (2b)
Habitatzoet
ReferentieDe Nederlandse rivierkreeften (Astacoidea & Parastacoidea)
ExpertKoese, B. (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

De gestreepte Amerikaanse rivierkreeft komt oorspronkelijk uit het westen van Noord-Amerika. De exacte begrenzing van het oorspronkelijke areaal is onduidelijk doordat, zowel in Nederland als in Noord-Amerika, onduidelijkheid bestaat over identiteit van de diverse populaties van de P. acutus-groep.

De gestreepte Amerikaanse rivierkreeft is in Nederland een gevestigde exoot, bekend uit het zuidelijk deel van de Alblasserwaard, waar de soort met name tussen Hardinxveld en Gorinchem in hoge dichtheden wordt gevonden. De soort werd hier voor het eerst herkend in 2005, maar bleek al in 2002 abusievelijk als Turkse rivierkreeft (Astacus leptodactylus) gemeld te zijn. Incidentele vangsten uit Hoek van Holland (tuinvijver), Den Helder (op straat) en De Meern (achtertuin) lijken niet afkomstig van plaatselijke populaties.

De gestreepte Amerikaanse rivierkreeft heeft in Nederland aangetoond goed tegen de heersende wintertemperaturen te kunnen. De winters van 2009-2010 en 2010-2011 waren relatief streng, maar hadden geen merkbaar effect op de populatiedichtheden in de Alblasserwaard. Ervaringen met opgeslagen dieren in opslagbakken van een beroepsvisser hebben laten zien dat deze soort veel beter bestand is tegen bevriezing van het water dan de rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii). Een verdere verspreiding in Europa wordt vermoedelijk dan ook niet gehinderd door wintertemperaturen.

 

Waarnemingen doorgeven

Waarnemingen van deze soort kunnen worden doorgegeven via de portals waarneming.nl en telmee.

Publicatie

  • Koese, B. & Soes, D.M. 2011. De Nederlandse rivierkreeften (Astacoidea & Parastacoidea). Entomologische Tabellen 6: 107pp. Stichting EIS-Nederland, Leiden.