Overslaan en naar de inhoud gaan

Everglades-moeraskreeft Procambarus fallax

Indeling

Cambaridae [familie]
Procambarus [genus] (5/2)
fallax [soort]

Herkenning Voorlaatste pootlid met een opvallende stekel aan de binnenzijde. Parthenogenetische soort: alleen vrouwtjes zijn bekend. Vrouwtjes zijn te herkennen aan de ongemodificeerde pleopoden. Pleopoden zijn (in het geval van rivierkreeften) een soort paarsgewijze behaarde borstels aan de onderzijde van elk achterlijfssegment, waarvan de voorste twee paar bij mannetjes witachtig verhard zijn en bij de vrouwtjes ‘normaal’ behaard en flexibel. Het dier heeft een lichte en open areola (tussenruimte tussen de linker en rechter ‘helft’ van de carapax), waarmee de soort zich onderscheidt van jonge rode en gestreepte Amerikaanse rivierkreeften. Hele lichaam inclusief de scharen met een fijn patroon van zwarte vlekjes (‘marmertekening’).

Voorkomen In Nederland in 2004 in aantal gevonden in Dordrecht, maar daarna niet meer. Vermoedelijk weer verdwenen uit Nederland.

Biotoop Onbekend. Heeft vermoedelijk warm, ondiep water nodig. In Duitsland gevonden in een grindgat, een waterzuiveringsvijver en een klein, natuurlijk meer.