Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweestaarten Diplura

Indeling

Entognatha [klasse]
(401 soorten in totaal / 272 gevestigd)
Diplura [orde] (10/5)
Campodeidae [familie] (9/5)
Japygidae [familie] (1/0)

Indeling

Entognatha [klasse]
(401 soorten in totaal / 272 gevestigd)
Diplura [orde] (10/5)
Campodeidae [familie] (9/5)
Japygidae [familie] (1/0)

Herkenning Kleine (2-5 mm), witte, langwerpige ongevleugelde bodemdiertjes zonder ogen, met lange, slanke, parelsnoerachtige sprieten. Het achterlijf is duidelijk gesegmenteerd, met elf segmenten, en heeft twee lange aanhangsels, die draad- of tangvormig kunnen zijn. Bij verstoring kunnen ze de aanhangsels loslaten. Die kunnen via een aantal vervellingen regenereren.

Gelijkende groepen Soorten met donkere, tangvormige aanhangsels lijken op een miniatuuroorworm maar onderscheiden zich hiervan door het lange slanke lijf en omdat ze veel kleiner zijn. Ze onderscheiden zich van beentasters door de aanhangsels aan het achterlijf.

Voorkomen In Nederland komen twee soorten voor maar de groep is slecht onderzocht, en er worden dan ook nog acht soorten verwacht; laag Nederland – het klei- en laagveengebied – en het Zuid-Limburgse heuvellandschap zijn het rijkst aan soorten.

Biotopen Tweestaarten leven in vochtige bodem, onder strooisel en in humus. Ze zijn te vinden onder stenen en stronken en vooral onder wortelmatten op steen of beton. Het zijn geen goede gravers; ze volgen het oppervlak van glad substraat om zo diep in de bodem door te dringen.