Overslaan en naar de inhoud gaan

Witte halvemaanzweefvlieg Scaeva pyrastri

Foto: Susanne Kuijpers

Indeling

Syrphidae [familie]
Scaeva [genus] (3/2)
pyrastri [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse zweefvliegen (Diptera: Syrphidae)
ExpertSteenis, W. van (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

statusInheems (1a)
habitat 
referentieReemer et al. 2009
expertWouter van Steenis (EIS-Nederland)
status sinds 1982Nog te bepalen

 

Holarctisch en oriëntaals. Van West-Europa en Noord-Afrika tot in Japan en India en in Noord-Amerika. Heel Europa, behalve in het noorden.

Algemeen in heel Nederland, maar minder in de duinen en het kustgebied. In sommige jaren zeer talrijk, in andere jaren minder, vermoedelijk als gevolg van migratie. Het is onduidelijk of deze soort in Nederland de winter overleeft of dat er elk jaar een nieuwe influx is van dieren uit Centraal- en Zuid-Europa.

Waarschijnlijk meerdere generaties. In tegenstelling tot S. selenitica zijn in maart-april weinig vrouwtjes gevonden. In Centraal- en Zuid-Europa brengen bevruchte vrouwtjes de winter door, terwijl mannetjes voor de winter sterven. De vrouwtjes verschijnen daar op zonnige winterdagen en in het vroege voorjaar. Uit de eitjes die zij leggen ontstaat een volgende generatie, waaronder de eerste mannetjes van dat jaar. In Noordwest-Europa, zoals in Nederland, lijkt overwintering door volwassen vrouwtjes eerder uitzondering dan regel (van der Goot 1986, Schneider 1947, Speight 2005).

Bron

Auteur(s)

Reemer, M.

Publicatie