Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote narcisvlieg Merodon equestris

Foto: Bert Oving

Indeling

Syrphidae [familie]
Merodon [genus] (7/1)
equestris [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Minimaal 100 jaar zelfstandige handhaving. (2a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse zweefvliegen (Diptera: Syrphidae)
ExpertSteenis, W. van (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

statusExoot: ingeburgerd (2a)
habitat 
referentieReemer et al. 2009
expertWouter van Steenis (EIS-Nederland)
status sinds 1982Nog te bepalen

 

Van oorsprong palearctisch, met vermoedelijk een Centraal- en Zuid-Europese verspreiding. Als gevolg van internationale bloembollenhandel is de soort over grote delen van de wereld verspreid geraakt, inclusief Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Japan. In Europa komt de soort overal voor, behalve in de noordelijke helft van Scandinavië.

In heel Nederland algemeen. Concentraties van vindplaatsen liggen onder andere langs de binnenduinrand en in het Gooi: gebieden met veel aanplant van bolgewassen in villawijken. De kleurvormen bulborum, equestris en flavicans komen het meest voor, validus is minder gewoon en nobilis en transversalis zijn zeldzaam.

Merodon equestris kwam waarschijnlijk van nature niet of nauwelijks in Nederland voor, maar is zeker al vanaf 1847 aanwezig en misschien zelfs al voor 1840. Ritzema Bos (1885) vermoedt dat de soort aanvankelijk met bloembollen is geïmporteerd uit Italië of Zuid-Frankrijk. Waarschijnlijk is hij sindsdien herhaaldelijk geïmporteerd uit verschillende delen van Europa.

Een generatie.

Bron

Auteur(s)

Reemer, M.

Publicatie