Overslaan en naar de inhoud gaan

Alpenbijvlieg Eristalis alpina

Indeling

Syrphidae [familie]
Eristalis [genus] (15/13)
alpina [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieDe Nederlandse zweefvliegen (Diptera: Syrphidae)
ExpertSteenis, W. van (EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden)

 

statusInheems (1a)
habitat 
referentieReemer et al. 2009
expertWouter van Steenis (EIS-Nederland)
status sinds 1982Nog te bepalen

 

Palearctisch. Van West-Europa tot aan de Stille Oceaan. In Europa van Frankrijk en Noordwest-Duitsland tot in Europees-Rusland, waar hij vooral in de middelgebergten voorkomt. In heel Noordwest-Europa sterk achteruitgegaan in de tweede helft van de twintigste eeuw. De dichtstbijzijnde recente vindplaatsen liggen in het Duitse berggebied de Harz en in Luxemburg.

Vermoedelijk verdwenen uit Nederland: de laatste waarneming stamt uit 1969 (Wilp, ge). Er zijn acht vindplaatsen bekend, alle in de oostelijke helft van het binnenland en Zuid-Limburg. Van een aantal vindplaatsen zijn meerdere waarnemingen bekend, zodat het mogelijk populaties betrof. Gericht zoeken naar deze soort rond het jaar 2000 op een van de laatste vindplaatsen leverde niets op.

Eristalis alpina vloog in Nederland van half juli tot begin augustus, maar vliegt in de Harz (Duitsland) van begin mei tot eind augustus (Barkemeyer, 1994). Waarschijnlijk heeft de soort, net als andere Eristalis-soorten, meerdere generaties per jaar en vliegt hij gedurende een langere periode.

Bron

Auteur(s)

Renema, W.

Publicatie