Overslaan en naar de inhoud gaan

Aziatische tijgermug Aedes albopictus

Indeling

Culicidae [familie]
Aedes [genus] (24/17)
albopictus [soort]

De Aziatische tijgermug is in staat om ziektevirussen over te brengen zoals knokkelkoorst- (dengue), chikungunya- of zikavirussen. De kans echter dat dit in Nederland gebeurd is volgens het RIVM op dit moment te verwaarlozen. In Nederland komen deze ziektes alleen voor bij mensen die dat in een (sub)tropisch land hebben opgelopen.

De Aziatische tijgermug kan deze ziektes verspreiden wanneer een ziek persoon gestoken wordt, waardoor de mug geïnfecteerd wordt. Het virus vermeerdert zich vervolgens in de mug en verspreidt zich naar de speekselklieren. Wanneer een volgend persoon gestoken wordt kan het virus overgedragen worden omdat hierbij altijd een beetje speeksel wordt ingebracht.

Het risico is momenteel beperkt vanwege de lage aantallen tijgermuggen in Nederland, evenals het aantal mensen dat één van deze virussen bij zich draagt. Neemt echter door vestiging het aantal muggen drastisch toe, dan neemt ook het risico toe. Om die reden is het zaak dat de Aziatische tijgermug zich niet kan vestigen in Nederland.

Bron

Auteur(s)

Smit, J.T.