Overslaan en naar de inhoud gaan

Hiëroglyfenlieveheersbeestje Coccinella hieroglyphica

Foto: Henk Soepenberg

Indeling

Coccinellinae [subfamilie]
Coccinella [genus] (5/5)

Indeling

Coccinellinae [subfamilie]
Coccinella [genus] (5/5)

Herkenning 3,5-4,5 mm. Vrij klein lieveheersbeestje met twee kleurvormen. De algemeenste kleurvorm heeft bruinoranje dekschilden met een karakteristieke uitgebreide zwarte tekening. Deze tekening is soms gereduceerd maar blijft meestal makkelijk herkenbaar. Zelden is de reductie zo sterk dat er een patroon van losse vlekken ontstaat; deze dieren zijn dan te herkennen aan de deels streepvormige vlekken en het zwarte halsschild met lichte (wit tot beige) voorhoeken. Bij de andere kleurvorm zijn de dekschilden zwart met soms lichte zijranden of lichte vlekjes aan de voorrand. Deze dieren zijn te herkennen aan het zwarte halsschild met de lichte (wit tot beige) voorhoeken en de geheel zwarte poten.

Voorkomen Vrij zeldzaam en beperkt tot de Utrechtse heuvelrug, de Veluwe, Sallandse heuvelrug en het Rijk van Nijmegen en enkele vondsten elders op de binnenlandse zandgronden.

Biotoop Heideterreinen en aangrenzende bosgebieden. Vooral te vinden op struikheide en dennen.

Activiteitsperiode adult Wordt vooral in het najaar waargenomen en het merendeel van de waarnemingen komt uit juli tot november met een piek in augustus.

Overwintering In strooisel onder heide en naaldbomen.

Voedsel Larven van bladhaantjes (waaronder heidehaantje Lochmaea suturalis) en bladluizen.