Overslaan en naar de inhoud gaan

Aziatisch lieveheersbeestje Harmonia axyridis

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Coccinellinae [subfamilie]
Harmonia [genus] (2/2)
axyridis [soort]

In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat feitelijke bewijzen voor de impact van gewervelde en ongewervelde predatoren op populatieveranderingen bij Coccinellidae niet bekend zijn. Harmonia axyridis wordt net als andere lieveheersbeestjes weinig gepredeerd door vertebraten vanwege hun 'reflex bloeden', een oranje cocktail van toxische stoffen die wordt afgescheiden via de gewrichten van tibia en femur; deze vloeistof heeft een onappetijtelijke bittere smaak.

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje wordt in het popstadium geparasiteerd door Diptera uit het genus Phalacrotophora (Phoridae), o.a. P. fasciata bekend uit Europa en het Verre Oosten, en P. philaxyridis, vrij recent beschreven door uit Noord-Amerika (Disney 1997). Vliegen van het genus Degeria (Tachinidae) parasiteren, meestal waarschijnlijk incidenteel, volwassen lieveheersbeestjes (Hodek & Honĕk 1996), alhoewel Kutznetsov (1975, in Hodek & Honĕk 1996) parasiteringspercentages meldt van 4,3% en 3,7 % in overwinteringskwartieren van H. axyridis in het Verre Oosten. Dinocampus (=Perilitus) coccinellae, een sluipwesp uit de familie Braconidae (Hymenoptera), is de meest bekende parasiet van volwassen lieveheersbeestjes. In een gastheer kunnen meerdere eieren worden afgezet maar uiteindelijk ontwikkelt zich slechts een larve.

Bij het ontbreken van voldoende voedsel kan kannibalisme optreden waarbij grotere larvenstadia prederen op kleinere, daarnaast worden ook poppen gepredeerd. Niet alleen de eigen soort wordt opgegeten, maar ook larven en poppen van soorten die leven in dezelfde biotoop, zoals Adalia bipunctata en Coccinella septempunctata. Door grootte en snelheid van beweging van de larven van Harmonia lijken deze onder veel omstandigheden in het voordeel te zijn ten opzichte van de andere soorten.

Bron

Auteur(s)

Cuppen, J.G.M.