Overslaan en naar de inhoud gaan

Harlekijnlieveheersbeestje Harmonia quadripunctata

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Coccinellinae [subfamilie]
Harmonia [genus] (2/2)

Indeling

Coccinellinae [subfamilie]
Harmonia [genus] (2/2)

Herkenning 5-7 mm. Variabel lieveheersbeestje met een vaak rommelig aandoende zwarte tekening. Van de meeste soorten te onderscheiden door het witte halsschild met zwarte vlekjes en de rode dekschilden. Karakteristiek is de afgeplatte vorm van de dekschilden en de vaak licht gekleurde zijranden van de dekschilden. Exemplaren met zwarte vlekken op de dekschilden kunnen verward worden met het Aziatisch lieveheersbeestje (heeft deuk op dekschilden en heeft een bollere vorm) en tienstippelig lieveheersbeestje (is kleiner). Exemplaren waar de vlekken ontbreken kunnen verward worden met gestreept lieveheersbeestje en met exemplaren zonder vlekken van het Aziatisch lieveheersbeestje (heeft deuk op dekschilden en heeft een bollere vorm), tienstippelig lieveheersbeestje (is kleiner) en oogvleklieveheersbeestje (heeft een andere tekening op het halsschild).

Voorkomen Vrij algemeen en door het gehele land aangetroffen met nadruk op de binnenlandse zandgronden en de duinen van Noord- en Zuid-Holland, lijkt in het noorden schaarser.

Biotoop Komt voor in beplantingen met naaldhout met een voorkeur voor dennen. Wordt aangetroffen in bossen, heideterreinen, duinen maar ook in stedelijk gebied.

Activiteitsperiode adult Kan het gehele jaar worden gevonden, het meest van het vroege voorjaar (maart) tot oktober met een piek in april.

Overwintering Op diverse soorten naaldbomen.

Voedsel Bladluizen.