Overslaan en naar de inhoud gaan

Oogvleklieveheersbeestje Anatis ocellata

Foto: Wijnand van Buuren

Indeling

Coccinellinae [subfamilie]
Anatis [genus] (1/1)
ocellata [soort]

Indeling

Coccinellinae [subfamilie]
Anatis [genus] (1/1)
ocellata [soort]

Herkenning 6-9 mm. Opvallend groot en breed gebouwd lieveheersbeestje. Het halsschild is zwart met een wit patroon en de dekschilden hebben een rode basiskleur met een zeer variabele stippentekening. De meest algemene vorm is onmiskenbaar en heeft zwarte stippen met een lichte omranding (smalle gele randen komen soms ook voor bij het veel kleinere vijfstippelig en elfstippelig lieveheersbeestje). In sommige gevallen zijn de zwarte stippen deels of geheel gereduceerd, wat in het uiterste geval kan leiden tot oranje dekschilden met vaag begrensde lichte vlekken. Het meest problematisch zijn vormen waarbij de zwarte stippen niet licht omrand zijn. Deze kunnen verward worden met harlekijnlieveheersbeestje en gestreept lieveheersbeestje (vergelijk tekening op het halsschild).

Voorkomen Vrij algemeen op de binnenlandse zandgronden, elders schaars.

Biotoop Komt voor bij beplantingen met naaldhout met een voorkeur voor dennen. Wordt aangetroffen in bossen, heideterreinen, duinen maar ook in stedelijk gebied.

Activiteitsperiode adult Gedurende een groot deel van het jaar te vinden met de meeste waarnemingen uit april tot augustus en een piek in mei.

Overwintering In de bodem of in bladstrooisel in het bos.

Voedsel Bladluizen.