Overslaan en naar de inhoud gaan

Sparrenboktor Monochamus sutor

Foto: Theodoor Heijerman

Indeling

Lamiinae [subfamilie]
Monochamus [genus] (5/1)
sutor [soort]

Exotenpaspoort ?

Reële kans op vestiging? Nee
Betrouwbaarheid beoordeling Onzekerheid (enkel gebaseerd op inschatting door expert)
Toelichting op beoordeling door soortexpert (Nederlands) Monochamus sutor is een boreomontane soort met een grote verspreiding in Europa, van de poolcirkel tot in de Pyreneeën, de Vogezen, het Centraal-Massief, de Alpen, de Karpaten en de gebergten van de Balkanlanden, oostwaarts tot aan de Oeral. Mijdt de Atlantische- en Noordzeekusten. In België, Nederland, Westfalen en het noordelijke Rijnland is de soort alleen bekend als import.
Vestigingsstatus Niet gevestigd
Zeldzaamheid Uitgeroeid
Invasiviteit Niet invasief
Invasiviteit (toelichting) Kan massaal optreden in sparrenbossen, maar niet in het Atlantische gebied.
Type introductie Niet opzettelijk
Jaar van eerste introductie 1900
Natuurlijke verspreiding Europa
Verspreiding in Nederland (toelichting) Alle vondsten van Monochamus sutor in Nederland worden als met hout geïmporteerde kevers beschouwd. De 17 waarnemingen die in Nederland werden gedaan zijn op een waarneming van 1961 na allemaal van 1921 of eerder.
Habitats Boreaal bos
Wijze van introductie
 • Bosbouw
 • Organisch verpakkingsmateriaal
 • Houthandel
 • Impact
 • Decompositie
 • Herbivorie
 • Sociaal-economisch
 • Ecologische impact (toelichting) Monochamus sutor kan als vector optreden voor het dennenhoutaaltje, Bursaphelenchus xylophilus, een exotische nematode die schade kan aanbrengen aan den Pinus.
  Economische impact (toelichting) Monochamus sutor komt voor in verschillende soorten naaldhout; de larve vreet onder de schors en in het hout van kwakkelende of pas gevelde staande of liggende stammen en kan daardoor economische schade aanbrengen aan de bosbouw. Hij kan ook optreden als vector voor het dennenhoutaaltje, Bursaphelenchus xylophilus, een exotische nematode die schade kan aanbrengen aan (handel in) den Pinus.

  Publicatie