Overslaan en naar de inhoud gaan

Oost-Aziatische boktor Anoplophora chinensis

Foto: Theodoor Heijerman

Indeling

Lamiinae [subfamilie]
Anoplophora [genus] (2/0)
chinensis [soort]

Anoplophora chinensis is een schadelijke importsoort en heeft van de EU de quarantainestatus IAI gekregen. Dit houdt in dat voorkomen moet worden dat deze soort ons land binnenkomt en zich verspreid.

De schade die zij veroorzaakt bestaat uit het maken van gangen in levende bomen en struiken. In Nederland zijn larven vooral aangetroffen in esdoornbomen. Vanuit het buitenland wordt schade gerapporteerd aan fruitbomen en sierbomen. In Aziƫ vorm de soort de belangrijkste plaag in de citrusteelt. De bomen worden verzwakt en zijn daardoor meer vatbaar voor ziektes en windschade en in sommige gevallen sterft de boom. Jonge boompjes zijn extra gevoelig. Over de schade die deze boktor kan aanrichten is veel literatuur en informatie op diverse webbronnen te vinden: zie onder meer de literatuur die genoemd wordt op de EPPO Data Sheets on Quarantaine Pests.

In het zuiden van Europa vormt de soort een ernstig risico voor de citrusteelt, maar men acht het niet waarschijnlijk dat de soort in noordelijk Europese landen n de vrije natuur zou kunnen overleven. Ook het Nederlandse klimaat is waarschijnlijk (op dit moment) te koel voor een volledige ontwikkeling (van der Gaag & Scholte, 2007). Met het opwarmende klimaat zou de situatie echter kunnen veranderen.

van der Gaag et al., 2010 geven een overzicht van de maatregelen die in verschillende landen worden toegepast om Anoplophora chinensis te bestrijden.

Bron

Auteur(s)

Heijerman, Th.