Overslaan en naar de inhoud gaan

Aziatische boktor Anoplophora glabripennis

Foto: Lex Tervelde

Indeling

Lamiinae [subfamilie]
Anoplophora [genus] (2/0)

De eerste waarnemingen in Nederland van Anoplophora glabripennis stammen uit 2008. In dat jaar werd de kever waargenomen op twee plaatsen in Nederland, namelijk bij Enschede, één exemplaar, en bij Berghem (bij Oss), waar drie exemplaren werden aangetroffen. De boktorren moeten afkomstig zijn geweest uit verpakkingshout van een zending natuursteen afkomstig uit China. Na onderzoek werden geen kevers of sporen in de groene ruimte in de omgeving van beide locaties aangetroffen (Fytosanitaire signalering, 2008). Bij een bedrijf in Belfeld (bij Venlo) zijn sporen gevonden die mogelijk afkomstig zijn van A. glabripennis. Ook hier zijn uitgebreide inspecties verricht die geen aanwijzingen opleverden voor het voorkomen in de groene ruimte aldaar.

In 2009 werden in verpakkingshout van een bedrijf dat handelt in natuursteen afkomstig uit China, een larve en een pop aangetroffen en bij een klant van het betreffende bedrijf een imago van A. glabripennis. Ook nu werden in de omgeving van deze locaties geen verdere kevers of sporen daarvan ontdekt (Fytosanitaire signalering, 2009).

In november 2010 werden uitvlieggaten, restanten van volwassen kevers en levende larven van Anoplophora glabripennis gevonden in een esdoorn op een industrieterrein bij Almere. Het zag er naar uit dat de oudste uitvlieggaten reeds drie jaar oud waren. Ook in enkele nabijstaande esdoorns zijn symptomen aangetroffen. De bomen zijn circa 10 jaar geleden aangeplant en de aantasting moet dus in Nederland hebben plaatsgevonden. De aantasters zaten vermoedelijk in houten verpakkingsmateriaal dat uit Azië afkomstig zal zijn geweest.

Er zijn maatregelen getroffen om deze aantasting uit te roeien: alle loofbomen en grote stuiken binnen een straal van 100 m van de besmette esdoorn zijn verwijderd (en onderzocht);  er geldt een verbod tot verplaatsen, verwerken of verhandelen van plantmateriaal van bomen en struiken waarin de boktor zich zou kunnen ontwikkelen en dat dikker is dan 2,5 cm, binnen een straal van 500 m; alle bomen binnen een straal van 1 km, waarin de boktor zich zou kunnen voortplanten, zullen gedurende vier jaar, jaarlijks geïnspecteerd worden.

De officiële status van deze boktor is op dit moment (februari 2011): “Transient – Isolated outbrake, actionable, under eradication” (EPPO RS 2010/200 nr.11).