Overslaan en naar de inhoud gaan

Naaldreuzenboktor Ergates faber

Indeling

Prioninae [subfamilie]
Ergates [genus] (1/1)
faber [soort]

Herkenning Zeer grote (23-60 mm) boktor met het derde sprietlid veel langer dan de overige leden. 4e sprietlid ongeveer even lang als 5e. Zijrand van halsschild gezaagd met op circa 1/3 van de lengte één langere tand. Dekschild lederachtig met zeer onduidelijke lengteribben. Mannetje met lange spriet, bruin dekschild en halsschild met een paar gladde bulten. Vrouwtje met kortere spriet, zwartbruin dekschild en gerimpeld halsschild. Onderscheidt zich van Aegosoma scabricorne door het ontbreken van duidelijke lengteribbels, anders gevormd halsschild en ongeveer even lang 4e en 5e sprietlid; van beide Cerambyx-soorten door het opvallend lange derde sprietlid; Prionus coriarius bezit drie sterke zijdoorns aan beide kanten van het halsschild en sterk gezaagde sprieten.

Voorkomen Zeer zeldzaam. In Nederland bekend van slechts één inheemse populatie maar wordt incidenteel geïmporteerd via naaldhout.

Biotoop In oude naaldboomopstanden met grote stronken en vermolmde dikke stammen. Op den en spar.

Vliegtijd Nederlandse waarnemingen komen uit augustus en september. In het buitenland zijn de kevers waargenomen van juni tot in september met een maximum in juli en augustus. Nachtactief en vliegt op licht.

Bron

Auteur(s)

Colijn, E.O.