Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwe baardloper Leistus spinibarbis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Leistus [genus] (5/5)

Levenswijze

Gezien zijn blauwe structuurkleur zeer waarschijnlijk - tenminste ten dele - overdag actief. Het is niet zeker of L. spinibarbis zich evenals de andere Leistus-soorten ook in de herfst voortplant, gezien de activiteitstop in mei en juni (in Zwitserland: april-mei). Volgens Luff (1998) plant hij zich voort in de zomer en de herfst. Mogelijk heeft de top in het voorjaar te maken met het verschijnen van de ‘verse’ dieren. In Zwitserland weinig waargenomen in de maanden juli-augustus, maar in september-oktober weer algemener (Marggi 1992). De larve is opgenomen in de tabel van Arndt (1991).

Dispersie: macropteer, vliegt volgens Burmeister (1939) voornamelijk in de middagzon. Volgens Desender (1989a) is het de enige Leistus-soort met goed ontwikkelde vleugels en tevens ontwikkelde vliegspieren. Vliegvermogen is dus zeer waarschijnlijk.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.