Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwartblauwe baardloper Leistus fulvibarbis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Leistus [genus] (5/5)

Levenswijze

Waarschijnlijk nachtactief. Voortplanting in het najaar met zeer waarschijnlijk een zomerdiapauze voor de volwassen dieren. De larve is opgenomen in de tabel van Arndt (1991).

Dispersie: De soort is macropteer blijkens waarnemingen in het Amsterdamse bos (22 exemplaren, 1985) (Ka) en in Oostelijk Flevoland (grote populatie, 1983-1984) (Ba). In België macropteer; functionele vliegspieren zijn bij slechts een klein deel van de macroptere exemplaren gevonden (Desender 1989a). Vliegwaarnemingen zijn nog niet bekend, hoewel Luff (1998) het vliegvermogen met enige stelligheid aangaf.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.