Overslaan en naar de inhoud gaan

Boszandloopkever Cicindela sylvatica

Foto: Rob Versteeg

Indeling

Cicindelinae [subfamilie]
Cicindela [genus] (4/4)
sylvatica [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Komt voor in Zuid-Engeland, Scandinavië behalve het noorden, Midden-Europa en de Pyreneeën. Niet in het Mediterrane gebied. In Noord-Azië, Sachalin, naar het oosten tot het Amoergebied. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland voornamelijk in de van oorsprong grotere heidegebieden van Noord-Brabant, de Veluwe, Overijssel (o.a. Reclaire & Van der Wiel 1936); sterk achteruitgegaan. Uit Drenthe waarschijnlijk verdwenen. Gedurende de laatste jaren is de soort wel geregeld gemeld uit diverse gebieden, o.a. de Veluwe en Noord-Brabant. Op de Britse Eilanden is hij, na inkrimping van het verspreidingsgebied, thans beperkt tot een smalle strook van Surrey tot Dorset (Luff 1998). Vroeger ook gevonden in Noord-Lincolnshire, Cambridge-shire, West-Gloucestershire en Kent. In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). In Denemarken zeldzaam maar verbreid (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid, in Noorwegen tot 63° noorderbreedte en in Zweden en Finland over een groot gebied, maar overal zeldzaam (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland verbreid over het grootste deel van het land, maar in het westen en zuiden over het algemeen zeer plaatselijk, in het oosten iets algemener (Horion 1941). Voor de omgeving van Berlijn en voor Baden-Württemberg op de Rode Lijst, mogelijk in beide gebieden al verdwenen (Trautner 1992, Trautner & Detzel 1994). In Zwitserland in de vorige eeuw incidenteel waargenomen, maar al gedurende meer dan honderd jaar niet meer gevangen; waarschijnlijk uitgestorven, daar op de Rode Lijst (Marggi 1992), evenals in Vlaanderen (Desender et al. 1995), waar hij geheel dreigt te verdwijnen (laatste vangst: Kalmthout 1974).

Status: in Nederland, Denemarken en België is duidelijk achteruitgang geconstateerd (Desender & Turin 1989, Hengeveld 1985).

bewerkt, EC 4-3-2015
Bouwman (2010) beschrijft een recente vondst in Drenthe.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.