Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene zandloopkever Cicindela campestris

Foto: Sander Pieterse

Indeling

Cicindelinae [subfamilie]
Cicindela [genus] (4/4)
campestris [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In het grootste deel van Europa, behalve in het uiterste noorden. Van Noord-Afrika tot Turkije, Syrië, en van de Kaukasus tot in Siberië en Kirgizstan. In Zuid-Europa komen verschillende rassen voor. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland vooral op de hogere gronden in het oostelijke deel van het land niet zeldzaam. In het westen van het land beduidend zeldzamer dan C. hybrida. Op de Britse Eilanden verbreid en niet zeldzaam in het gehele gebied; in Ierland de enige Cicindela-soort (Luff 1998). In Denemarken en Fennoscandië wijd verbreid, behalve in het noorden (Bangsholt 1983, Lindroth 1945, 1985). In Duitsland verbreid, maar in het noorden iets zeldzamer (Horion 1941). In Zwitserland in het gehele gebied (Marggi 1992). In België, evenals bij ons, aanmerkelijk zeldzamer in het westen, maar verder homogeen verbreid en algemeen (Desender 1986).

Status: in Nederland na 1950 wat minder waargenomen, maar dat geldt niet voor het omliggend gebied. (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.