Overslaan en naar de inhoud gaan

Lederslakkenloopkever Cychrus caraboides

Foto: Tim Faasen

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Cychrus [genus] (1/1)
caraboides [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort, die ontbreekt in Zuidwest-Frankrijk, het Iberisch schiereiland, Zuid-Italië, de Balkan en de Mediterrane eilanden. Naar het oosten tot Oost-Rusland. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland (de vorm rostratus) in hoofdzaak in bos- en hoogveengebied. Ook enkele vangsten in het Hollandse duingebied. Niet op de Waddeneilanden. Op de Britse -Eilanden verbreid in bosgebieden en veengebieden (Luff 1998). In Denemarken verbreid en niet zeldzaam (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid in het gehele gebied tot en met het uiterste noorden (Lindroth 1945, 1985). Van Duitsland bekend van het gehele gebied, zowel in de bergen als in het laagland. In Westfalen grote gaten in het verspreidingsgebied; ontbreekt o.a. geheel in Süderbergland (Gries et al. 1973). In Zwitserland de vorm. rostratus alleen in het laagland en de heuvels, in de bergen de montane ‘hongervormen’ pygmaeus en convexus (Marggi 1992) (zie onder taxonomie). In België niet zeldzaam in de bosgebieden (Desender 1989a).

Status: de soort vertoont in Nederland, maar ook in het omliggende gebied, eerder een toename dan een afname (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.