Overslaan en naar de inhoud gaan

Cylindera trisignata

Indeling

Cylindera [genus]
(2 soorten in totaal / 2 gevestigd)
trisignata [soort] (1/1)

Indeling

Cylindera [genus]
(2 soorten in totaal / 2 gevestigd)
trisignata [soort] (1/1)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Langs de kusten van Zuidwest- en Zuid-Europa. In Noord-Afrika van Marokko tot Libië. Langs de atlantische zuidkust van Frankrijk, naar het noorden zeldzaam, met een uitschieter naar Zeeland; niet op de Britse Eilanden. -Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in het verleden een periodieke verschijning (Klynstra 1951, Van Eldik 1951, Batten 1953, Brakman 1954), thans waarschijnlijk verdwenen. Uitsluitend vangsten van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, inclusief het voormalig natuurreservaat De Beer bij Hoek van Holland. Hier wel aan de uiterste noordgrens van zijn verspreidingsgebied in Europa. Niet op de Britse Eilanden, in Denemarken, Fennoscandië en Duitsland, maar ook in België niet waargenomen; zuidwaarts pas weer gemeld van Quiberon, Bretagne (Bonadona 1971). De eerste waarneming komt volgens Klynstra (1951) van het groene strand bij Oostvoorne [leg.: D. van der Hoop 1903]. C. trisignata is in de jaren twintig waargenomen in het voormalig natuurgebied De Beer, en in de periode van 1947-1959 met grote regelmaat op Noord-Beveland, Voorne en De Beer. Waarschijnlijk betrof het hier periodieke uitbreidingen van het verspreidingsgebied in noordelijke richting.

Status: waarschijnlijk uitgestorven. Het is niet geheel onmogelijk dat de soort na een reeks van warme jaren weer in Nederland kan worden waargenomen. De ontwikkelingen in de Zeeuwse ‘buitendelta’ bieden in oecologisch opzicht zeer waarschijnlijk goede mogelijkheden voor deze soort.

bewerkt EC, 12-12-2014
Voor het laatst In Nederland waargenomen in 1959 (Vorst, 2010).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.