Overslaan en naar de inhoud gaan

Kalknachtloper Cymindis axillaris

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Cymindis [genus] (4/4)
axillaris [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa noordelijk tot Zuid-Engeland en Nederland. Vanaf het Mediterrane gebied, inclusief Noord-Afrika, naar het oosten tot West-Azië. Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Europa

De Nederlandse vangsten komen uit het zuiden van het land, van Zeeland en Zuid-Limburg en markeren mede de noordgrens van het areaal van deze soort (Zie Ook Brakman 1940). De meest recente vangst komt van Goeree (1977) (HJK). Op de Britse Eilanden zeer plaatselijk en beperkt tot het zuiden en oosten van Engeland (East Anglia), noordelijk tot de Humber; verder slechts één oude waarneming uit Wales (Luff 1998). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). Niet in Denemarken en Fennoscandia. In Duitsland noordelijk tot het Rheinland, niet in Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Berlijn, Niedersachsen en Westfalen; in Sachsen, Thüringen, Bayern en Baden-Württemberg op de Rode Lijst (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Horion (1941) noemde hem plaatselijk niet zeldzaam in warme gebieden in het zuidwesten en zuiden. Van Westfalen slechts één oude en bovendien twijfelachtige vangst (Assmann & Starke 1990). In Midden-Europa o.a. algemeen in de Elzas; in Zwitserland zeer zeldzaam in de warme gebieden tussen Genève en Basel en in Tessin, iets algemener in Wallis (Marggi 1992). In België alleen verspreid in het oosten van het land, maar recent slechts in twee 10x10 km-hokken aan de zuidgrens van het gebied (Desender 1986). In Vlaanderen uitgestorven (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en België is het aantal waarnemingen sterk achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.