Overslaan en naar de inhoud gaan

Gele rietklimmer Demetrias atricapillus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Demetrias [genus] (3/3)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Het zwaartepunt ligt in West- en Zuid-Europa, vanaf Denemarken tot Noord-Afrika, in Fennoscandië een recente immigrant. Naar het oosten tot Letland, West-Siberië, Klein-Azië en Syrië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland verbreid in het gehele land, zowel op klei- als op zandgronden. Op de Britse Eilanden zeer algemeen in het zuiden en oosten van Engeland, lokaler en vooral aan de kust in Noord-Engeland, Wales en Ierland; niet in Schotland (Luff 1998). In Denemarken niet algemeen, maar wel toenemend, zowel in Jutland langs de oostkust als aan de kusten van de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië in het uiterste zuiden van Zweden, vanaf 1950 en thans uitbreidend; niet in Noorwegen en Finland (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland vooral algemeen in het westen en zuiden, in Oost- en Noord-Duitsland zeldzaam tot zeer zeldzaam volgens Horion (1941) maar in deze gebieden wel present en niet als bedreigd op de Duitse faunalijst (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In Westfalen bekend uit alle delen (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland beperkt tot de lagere delen, vooral van Genève tot aan de Bodensee, niet in de Alpen (Marggi 1992). In België verbreid en algemeen in het westen, maar veel plaatselijker of ontbrekend in de Ardennen (Desender 1986).

Status: in Denemarken toegenomen. In Nederland en België is het aantal waarnemingen ongeveer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.