Overslaan en naar de inhoud gaan

Groefhalsfluweelloper Chlaenius sulcicollis

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Chlaenius [genus] (6/6)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa, behalve het noorden en het zuiden, vanaf Frankrijk naar het oosten tot Roemenië, Estland en Oost-Siberië. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland slechts drie oude waarnemingen. Niet op de Britse Eilanden. In Denemarken één oude waarneming uit Noord-Jutland en verspreide, eveneens oude waarnemingen op de eilanden (Bangsholt 1983). Alleen op Bornholm één vangst van na 1950, als uitgestorven op de Rode Lijst (Jørum 1995). Van Fennoscandië zijn, ook alleen oude, opgaven uit het uiterste zuiden van Zweden bekend, zeer incidenteel van de zuidkust van Finland (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland over het algemeen zeer zeldzaam, alleen in het zuiden, met name in het zuidoosten wat algemener ten tijde van Horion (1941). Uit Westfalen zijn alleen oude opgaven bekend (Assmann & Starke 1990). Thans, in nagenoeg alle gebieden waar de soort werd aangetroffen, als uitgestorven op de Rode Lijst (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Ook in Oostenrijk als sterk bedreigd op de Rode Lijst (Franz 1983). Uit Zwitserland zijn alleen zeer oude opgaven bekend en Marggi (1992) veronderstelde dat hij is verdwenen. In België alleen in een klein gebied aan de zuidgrens, er zijn geen waarnemingen van na 1950 (Desender 1986). Eén eveneens oude vangst is bekend uit het oosten van Luxemburg (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied zeer waarschijnlijk uitgestorven.

bewerkt EC, 13-12-2014
De laatst geverifieerde Nederlandse waarneming dateert van 1918 (Vorst, 2010).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.