Overslaan en naar de inhoud gaan

Geelrandfluweelloper Chlaenius vestitus

Foto: Tim Faasen

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Chlaenius [genus] (6/6)
vestitus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In geheel Europa behalve het noorden, zuidelijk tot Noord-Afrika. Naar het oosten tot Klein-Azië, Syrië en West-Siberië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland verbreid in vochtige gebieden, met name op de kleigronden. Op de Britse Eilanden verbreid in het zuiden van Engeland en Wales en het westen van Ierland, niet in Schotland; over het algemeen slechts weinig ten noorden van de Humber, behalve recente vondsten in Zuidoost-Yorkshire (Luff 1998). In Denemarken zeldzaam en plaatselijk, slechts enkele waarnemingen uit Jutland, maar iets algemener op de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië alleen in Zuidwest-Skane in Zweden, alleen oude vangsten (Lindroth 1945, 1986). In geheel Duitsland, vooral in West- en Midden-Duitsland niet zeldzaam, plaatselijk algemeen (Horion 1941, Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In Oost-Duitsland zeldzaam tot incidenteel. In Zwitserland verbreid in het westen en noorden, van Genève tot aan de Bodensee en in Tessin (Marggi 1992). In België verbreid, maar met grote hiaten in het oostelijke deel van het land (Desender 1986). Zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen min of meer gelijk gebleven, in België is een duidelijke achteruitgang te zien (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.