Overslaan en naar de inhoud gaan

Brede kwelderloper Dicheirotrichus obsoletus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Dicheirotrichus [genus] (3/2)
obsoletus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa veel zuidelijker dan D. gustavii, vanaf Nederland en Zuid-Engeland tot in het gehele Mediterrane gebied en de Canarische Eilanden (Machado 1992). Naar het oosten tot Syrië en de Kaspische Zee. Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland vooral in Zeeland, aanmerkelijk zeldzamer dan D. gustavii. Schiermonnikoog is waarschijnlijk de noordelijkste vindplaats, want hij is nog niet gevonden in het Duitse Noordzeegebied (zie Turin 1991). Op de Britse Eilanden beperkt tot Zuid-Engeland, van Cornwall tot Lincolnshire; niet in Ierland, Wales en zeer waarschijnlijk, ondanks enkele meldingen (Hyman, 1992, Moore 1957b) ook niet in Schotland (Luff 1998); hij staat op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). Niet in Denemarken en Fennoscandië. In Duitsland slechts uiterst incidentele vangsten op zilte grond in het binnenland (Horion 1941, 1959, Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Het voorkomen in het binnenland heeft in hoofdzaak een Pontisch-Pannonisch karakter (Horion 1941). In België aan de kust en de monding van de Schelde (Desender 1986) maar zeldzaam (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en België is het aantal waarnemingen stabiel gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.