Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinschallebijter Carabus nemoralis

Foto: Hans Jonkman

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Carabus [genus] (16/15)
nemoralis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Niet in het noordelijke deel van Fennoscandië, het Iberisch schiereiland (behalve het noorden), Italië en het Balkanschiereiland. Naar het oosten tot Wit-Rusland en Oost-Rusland. Hij is geïntroduceerd in Noord-Amerika en heeft zich gevestigd in Oost- én West-Canada (Erwin et al. 1977, Burne 1989, Spence 1990). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

Eén van de meest algemene Carabus-soorten in Nederland. Hij komt in het hele land voor en is behalve in Zeeland en in de grote weidegebieden overal algemeen. Op de Britse Eilanden zeer verbreid, vooral in de lager gelegen gebieden, inclusief grote delen van Ierland, maar weinig waarnemingen zijn bekend van Wales (Luff 1998). In Denemarken overal algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid in het zuiden van Zweden, tot 61° noorderbreedte, langs de kust van Noorwegen tot ca. 64° noorderbreedte (Lindroth 1945, 1985), algemeen in de zuidelijke helft van Finland. Het is de meest voorkomende en talrijkste Carabus-soort, die klaarblijkelijk vrij recent zijn gebied sterk heeft uitgebreid, want Linnaeus kende de soort nog niet. In Duitsland in het gehele gebied algemeen, maar in het zuidoosten wat zeldzamer (Horion 1941). In Westfalen in het gehele gebied (Gries et al. 1973). In Zwitserland verbreid in het bekken van Genève en de gehele noordzijde van de Alpen, inclusief de Jura (Marggi 1992). In België homogeen over het land verbreid (Desender 1986).

Status: in Nederland zowel als in het omliggende gebied, is het aantal vindplaatsen toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.