Overslaan en naar de inhoud gaan

Gladde schallebijter Carabus glabratus

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Carabus [genus] (16/15)
glabratus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europa, behalve in het zuiden. In oostelijke richting tot aan de Oeral. In Noordwest-Europa met grote gaten in het verspreidingsgebied. Naar het noorden toe, in Zweden, Noorwegen en Finland, wijd verbreid en gewoner. Verspreidingskaart: Sainte-Claire Deville (1912). Areaalkarakteristiek: 7, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland was de soort beperkt tot de Twente, de Veluwe, het Rijk van Nijmegen en Midden-Limburg. Geregeld waargenomen vanaf het eind van de vorige eeuw tot ca. 1926. Daarna nog twee vangsten uit 1941 en 1948 van de Hoge Veluwe (AVR) maar deze meldingen zijn twijfelachtig. Op de Britse Eilanden in Noord-Engeland, vooral talrijk naar het noorden vanaf Yorkshire, over het algemeen talrijk en niet achteruitgegaan (Luff 1998). In Schotland wijd verbreid en in Ierland waarschijnlijk eveneens present in de meeste montane gebieden. In Denemarken, waar hij voorkwam in Midden-Jutland en het noorden van Seeland, is hij achteruitgegaan van 25 naar zeven hokken. In Fennoscandië verbreid en algemeen tot in het extreme noorden (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland verbreid in de montane gebieden, maar slechts enkele en meestal oude vondsten in het westelijke deel van de Noord-Duitse laagvlakte, vanaf de Elbe tot aan het Rheinland, vooral als relict in de grote en zeer oude boscomplexen (Assmann 1999). In Westfalen waren er tot voor kort (Gries et al. 1973) nog vrij veel vondsten in het oostelijk gebied in Süderbergland en Ober-/Unterweserland, maar inmiddels staat hij op vrijwel alle faunalijsten van Duitsland als bedreigd of uitgestorven (Barndt et al. 1991, Trautner 1992b). In Zwitserland verbreid, behalve in het noorden (Marggi 1992). In België en Luxemburg slechts twee oude waarnemingen in de Ardennen.

Niet opgenomen: een melding van 1920 uit Amsterdam (FU20).

Status: in Nederland en België thans met grote waarschijnlijkheid uitgestorven.

bewerkt EC, 12-12-2014
Muilwijk & Felix (2010) melden de soort alleen uit de provincie Gelderland. De laatst geverifieerde waarneming uit Nederland werd gedaan in 1907 (Vorst, 2010).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.