Overslaan en naar de inhoud gaan

Rasterschallebijter Carabus cancellatus

Indeling

Carabus [genus]
(16 soorten in totaal / 15 gevestigd)
cancellatus [soort] (1/1)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Euraziatische soort. Midden-Europa inclusief Frankrijk tot de West-Pyreneeën en het noordelijke deel van het Balkanschiereiland. In Siberië oostwaarts tot de Lena. Ontbreekt in het grootste deel van Scandinavië. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland voornamelijk op de hogere gronden: Zuid-Limburg, Gelderland (Rijk van Nijmegen), Overijssel en Drenthe. Veel vindplaatsen in het midden van het land (Veluwe, Utrecht, Het Gooi) zijn verdwenen. Niet gevestigd op de Britse Eilanden, maar enkele introducties zijn bekend (Lindroth 1974). In Denemarken zeldzaam en verspreid (Bangsholt 1983); op de Rode Lijst (Jørum 1995). In Scandinavië in het uiterste zuidoosten van Noorwegen en het zuiden van Zweden, sterk afnemend; het meest algemeen in de oostelijke delen van Fennoscandië (Lindroth 1945, 1985). In een groot deel van het Duitse gebied was de soort niet zeldzaam, maar Horion (1941) gaf al aan dat o.a. in het Rheinland de soort snel schaarser werd. In Westfalen nog vrij algemeen, maar niet in het Sauerland (Gries et al. 1973). Barndt et al. (1991) vermeldden hem als uitgestorven op de Rode Lijst voor de omgeving van Berlijn. In Zwitserland verbreid ten noorden van de Alpen, met vooral in Mittelland en Wallis de ondersoort C. cancellatus carinatus. In het zuiden in Tessin wordt uitsluitend de ondersoort emarginatus gevonden (Marggi 1992). In Vlaanderen op de Rode Lijst, daar niet meer waargenomen sedert 1978 (Desender et al. 1995).

Status: de soort is in Nederland en het omliggende gebied ernstig achteruitgegaan (Den Boer et al. 1994). 

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.