Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwzwarte schallebijter Carabus problematicus

Foto: Henk van Woerden

Indeling

Carabus [genus]
(16 soorten in totaal / 15 gevestigd)
problematicus [soort] (1/1)

Indeling

Carabus [genus]
(16 soorten in totaal / 15 gevestigd)
problematicus [soort] (1/1)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort met een min of meer Atlantisch-Midden-Europese verspreiding. In Scandinavië in het zuiden en langs de kust. De enige Carabus-soort die op IJsland gevonden wordt (ondersoort icelandicus). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland vinden we de ondersoort C. problematicus gallicus. Voornamelijk op de hogere zandgronden, maar ook hier en daar in duinbossen aan de kust. Hij behoort tot de drie algemeenste Carabus-soorten. Ook op de Britse Eilanden heeft de soort een zeer grote verspreiding met een wat noordelijker gelegen zwaartepunt dan C. violaceus; relatief zeldzamer in Engeland en East Anglia (Luff 1982, 1998). In Denemarken alleen in Jutland (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeldzaam in het zuiden van Zweden en langs de Noorse kust tot 65° noorderbreedte, niet in Finland. In het Scandinavische bergland vinden we de ondersoort C. problematicus wockei en boven de poolcirkel C. p. strandi (Lindroth 1985). In Duitsland in het gehele gebied, met uitzondering van grote delen van de Noord-Duitse laagvlakte (Horion 1941), maar naar het oosten toe snel steeds zeldzamer, met kleiner wordende populaties (Blumenthal 1981); ten oosten van de Elbe slechts plaatselijk. Vooral algemeen in de Duitse middelgebergten en in de Alpen. In Westfalen zeer verbreid (Gries et al. 1973). In Zwitserland, waar eveneens ondersoort gallicus wordt aangetroffen, is hij vooral verbreid vanaf het bekken van Genève tot in het noordoosten (Marggi 1992). Gewoon in Wallonië (Desender 1986).

Status: in het omliggend gebied is het aantal waarnemingen, evenals in Nederland, toegenomen.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.