Overslaan en naar de inhoud gaan

Kettingschallebijter Carabus granulatus

Foto: Roy Kleukers

Indeling

Carabinae [subfamilie]
Carabus [genus] (16/15)
granulatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort, die voorkomt tot in Oost-Siberië en Japan. In bijna geheel Europa, behalve het noorden van Fennoscandië, een groot deel van het Iberisch schiereiland, Sardinië, Sicilië en Kreta. Geïntroduceerd in Noord-Amerika en aldaar gevestigd (Lindroth 1985, Spence 1990). Areaal-karakteristiek: 5, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

Eén van de meest verbreide en gewone Carabus-soorten in Nederland. Op de Britse Eilanden zeer verbreid en algemeen, met name in Ierland, waar de ondersoort hibernicus Lindroth wordt gevonden (Luff 1998); slechts sporadisch (en niet recent) in de oostelijke hooglanden van Schotland. In Denemarken verbreid en algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië aan de zuidkust van Noorwegen, in Zuid-Zweden tot 62° noorderbreedte (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland en Zwitserland zeer verbreid, behalve in de hoogste delen (Horion 1941, Marggi 1992). In België min of meer homogeen over het land verbreid (Desender 1986).

Status: in Nederland en in het omliggend gebied overal zeer gewoon en niet bedreigd (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.