Overslaan en naar de inhoud gaan

Paarse loopkever Carabus violaceus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Carabus [genus]
(16 soorten in totaal / 15 gevestigd)
violaceus [soort] (2/2)

Zowel in bossen als vrij open terreinen, vanaf het laagland tot hoog in de bergen. In Nederland in Zuid-Limburg op kalkgraslanden en bosranden van het eiken-haagbeukenbos (hellingbos), op de Veluwe voornamelijk in lichte bostypen. Op kalk- of leembodem, maar ook op zandgronden, niet op rivier- of zeeklei. De soort onderscheidt zich in oecologisch opzicht van C. v. violaceus, die op de Britse Eilanden en in Denemarken een aanmerkelijk ruderaler preferentie heeft (tuinen, parken) en in deze gebieden qua habitat sterk doet denken aan C. nemoralis (Lindroth 1974). C. v. violaceus is volgens Lindroth op de Britse Eilanden meer een veld- dan bossoort en bovendien de meest talrijke Carabus-soort, terwijl C. violaceus purpurascens aldaar geheel ontbreekt. In Zwitserland zien we een tegengesteld beeld; C. v. violaceus is daar een echte bossoort en C. v. purpurascens komt daar naast het bos ook voor op akkers en in graslanden, in gezelschap van o.a. C. monilis, C. cancellatus en C. granulatus (Marggi 1992).

Vangpotten. Groep: D3 (138 series, 2.096 individuen). De hoogste dichtheden in bossen [15-16, 18-20] en licht gecultiveerde of ruderale terreinen [23-26], zelfs hier en daar in heidevegetaties [2, 4-6]. Opvallend zijn twee recente, niet bij de oecologische classificatie betrokken, vangsten uit hoogveenterreinen: het Bargerveen in Drenthe (KB) en de Deurnsche Peel (KA). De laatste vindplaats betrof een boomloze, uitgestrekte vlakte met pijpenstrootje (Molinia caerulea). Eurytopie: 6 (PRES = 0,42 en SIM = 0,81). Bodem: kalk/leem. Vocht: 2. Begeleider: Abax parallelepipedus 87,1% (43,4%).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.