Overslaan en naar de inhoud gaan

Dromius schneideri

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Dromius [genus] (6/5)
schneideri [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Incidentele import, geen voortplanting. (2d)
Habitatland
ReferentieLijst van afgevoerde soorten. In: Catalogus van de Nederlandse kevers
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Van Noordoost-Frankrijk (Elzas) tot de Oeral. Zuidelijk tot Noord-Italië. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland slechts één waarneming, uit Drenthe, Noord-Barge (LD54, 1969) (KV). Niet op de Britse Eilanden. In Denemarken slechts één vindplaats (Bangsholt 1983). In Fennoscandië langs de zuidkust van Noorwegen en verbreid in de zuidelijke helft van Zweden tot 61° noorderbreedte, in Finland tot 64° noorderbreedte (Lindroth 1945, 1986). Ook in de Russische delen van Fennoscandië en de Baltische staten (Silfverberg 1992). In Duitsland vooral in het oosten, in het westen zeldzaam (Horion 1941). In Schleswig-Holstein, Sachsen, Thüringen en Baden-Württemberg op de Rode Lijst (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Uit Westfalen zijn slechts enkele incidentele vangsten bekend (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland eveneens zeer zeldzaam in het noorden en Graubünden, op de Rode Lijst als bedreigde soort (Marggi 1992). Niet in België.

Status: het is de vraag of deze soort tot de Nederlandse fauna gerekend moet worden. De Drentse vangst betreft wellicht een zwerver.

bewerkt EC, 7-12-2014
De huidige verblijfplaats van het enige verzamelde exemplaar (1969, Noord-Barge) is niet meer te achterhalen (Muilwijk & Felix 2004). Ze plaatsen de soort op de lijst van niet-inheemse soorten.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.