Overslaan en naar de inhoud gaan

Geelbruine schorsloper Dromius angustus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Dromius [genus] (6/5)
angustus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Soort van West-Europa, met één endemische ondersoort op Madeira en twee op de Canarische Eilanden (Machado 1992). In Europa naar het oosten tot Polen, Slowakije en Oostenrijk; zuidelijk tot Zuid-Frankrijk en Noord-Italië. Areaalkarakteristiek: 0, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland aan de kust (meest oude vangsten) en op de zandgronden in het midden van het land. Op de Britse Eilanden een oostelijke soort die voorkomt ten oosten van de Schotse Hooglanden tot de zuidkust van Engeland (Luff 1998). In Denemarken voor het eerst gevangen in 1933, zeldzaam maar uitbreidend (Bangsholt 1983). In Fennoscandië in eerste instantie beperkt tot het zuidelijke kustgebied van Zweden maar sedert ca. 1960 is hij sterk uitgebreid en plaatselijk algemeen (Lindroth 1945, 1986). In Noorwegen alleen aan de kust in het zuiden, niet in Finland. In Duitsland verbreid, maar in het westen en zuiden algemener dan in het noorden en oosten (Horion 1941). Voor de omgeving van Berlijn (Barndt et al. 1991) op de Rode Lijst. In Westfalen verbreid (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland in het Mittelland vanaf Genève tot Thurgau (Marggi 1992). In België zeer verspreid van de westkust tot aan het Maasdal, weinig in de Ardennen, niet in Luxemburg (Desender 1986) en zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen gemiddeld gelijk gebleven; in het (noord)oosten van België is sprake van enige achteruitgang (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.