Overslaan en naar de inhoud gaan

Donkerbruine schorsloper Dromius agilis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Dromius [genus] (6/5)
agilis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In geheel Europa, behalve het zuiden. Naar het oosten tot West-Siberië. Niet, zoals vermeld door Marggi (1992), op de Canarische Eilanden (zie Machado 1992). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: centraal

Verspreiding in Europa

In Nederland vooral in bosgebieden niet zeldzaam. Op de Britse Eilanden verbreid in een groot deel van Groot-Brittannië, maar niet gemeld van Ierland (Luff 1998). In Denemarken niet algemeen, maar verbreid in het zuiden en oosten van Jutland en op de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid over het gehele gebied, tot het hoge noorden, maar het meest algemeen in de zuidelijke delen van Zweden en Finland (Lindroth 1945, 1986). In heel Duitsland over het algemeen niet zeldzaam (Horion 1941). In Westfalen talrijk (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland verbreid in het westen en noorden, zeldzamer in Wallis en Tessin; niet in de hoogste delen (Marggi 1992). In Midden-Europa in het zuiden het meest zeldzaam. In België min of meer homogeen over het land verbreid (Desender 1986), maar zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen ongeveer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.