Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote viervlekschorsloper Dromius quadrimaculatus

Foto: Sandra Lamberts

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Dromius [genus] (6/5)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In grote delen van Europa, behalve het noorden en een groot deel van het Iberisch Schiereiland. Naar het oosten tot Midden-Rusland en de Kaukasus. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: centraal

Verspreiding in Europa

In Nederland in het gehele gebied, zonder duidelijk verspreidingspatroon. Op de Britse Eilanden eveneens zeer verbreid, inclusief Ierland (Luff 1998). In Denemarken vrij algemeen en verbreid, behalve in het westen van Jutland (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid in het zuiden van Zweden; in Noorwegen aan de zuidkust, in Finland beperkt tot het uiterste zuidwesten (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland niet zeldzaam (Horion 1941). In Westfalen overal algemeen (Assmann & Starke 1990). In Zwitserland verbreid en algemeen, behalve in de hoogste delen (Marggi 1992). In België eveneens in het gehele land (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen gelijk gebleven of licht gestegen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.