Overslaan en naar de inhoud gaan

Langkielgravertje Dyschirius tristis

Foto: Dick Belgers

Indeling

Scaritinae [subfamilie]
Dyschirius [genus] (15/15)
tristis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Trans-Palearctische boreale soort. Midden- en Noord--Europa tot Oost-Siberië en Japan (Fedorenko 1996). Areaal-karakteristiek: 3, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

Bij ons vooral op leem- of kleibodem. In Nederland en in het omliggend gebied niet zeldzaam. Op de Britse Eilanden vooral in Zuid-Engeland, maar verspreid tot Noordwest-Schotland en West-Ierland, zowel aan de kust als in het binnenland (Luff 1998). In Denemarken verbreid en algemeen (Bangsholt 1983). In Fennoscandië in het zuidoosten van Noorwegen, in Zweden verbreid en vrij algemeen in het zuiden tot ca. 60° noorderbreedte aan de Botnische Golf, in Öland en Gotland; in Finland verspreid tot ca. 65° noorderbreedte (Lindroth 1945, 1985). In geheel Duitsland; vooral in het noorden niet zeldzaam, maar naar het zuiden toe schaarser (Balkenohl 1988, Horion 1941), in Baden-Württemberg staat hij op de Rode Lijst (Trautner 1992b), evenals in Oostenrijk (Franz 1983). Er zijn geen vangsten bekend uit Zwitserland, maar Marggi (1992) sluit niet uit hij daar voorkomt. Waarschijnlijk is de enige waarneming die Magistretti (1965) voor Italië opgaf (Lazio) niet juist. In België verbreid in het meest westelijke deel van het land, verder zeldzaam in het midden en het oosten (Desender 1986).

Status: het is niet onwaarschijnlijk dat dit een expanderende soort is. In Denemarken, Nederland en België sedert 1950 in meer hokken waargenomen dan daarvoor (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.