Overslaan en naar de inhoud gaan

Smal gravertje Dyschirius angustatus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Scaritinae [subfamilie]
Dyschirius [genus] (15/15)
angustatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort die voornamelijk in het noorden en oosten voorkomt. Niet in het oosten van Rusland en het Mediterrane gebied (Fedorenko 1996). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in het fluviatiele district en aan de kusten van de Noordzee en het Veluwemeer, plaatselijk niet zeldzaam. Vrij veel recente waarnemingen (vergelijk Klynstra 1954). Een deel van de opgaven in de oude atlas (Turin et al. 1977) berustte op foute determinaties. Op de Britse Eilanden vroeger alleen geregeld gevonden in het gebied rond Solway in Noord-Engeland, en daar onlangs herontdekt; recent ook in Sussex (Hyman 1992, Parry 1975) en Noordoost-Schotland (Lyszkowski et al. 1994). Er zijn diverse oude en zeer verspreide waarnemingen uit Engeland bekend, o.a. van Hants, Kent, Yorkshire en Iverness (Luff 1998). Hij staat in Groot-Brittannië als zeldzaam op de Rode Lijst van Hyman (1992). In Denemarken zeer plaatselijk en zeldzaam (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeer verspreid, in Noorwegen tussen 66° en 70° noorderbreedte, in Zweden incidenteel in het zuiden en in het extreme noorden van Finland (Lindroth 1945, 1985). Als noordelijke en oostelijke soort, komt hij in Duitsland vooral voor in de Noord-Duitse laagvlakte van de oostgrens tot aan de Nederrijn (Horion 1941). In Westfalen niet gevonden (Balkenohl 1988). Hij staat op de Rode Lijsten van het gebied rond Berlijn (Barndt et al. 1991), Baden-Württemberg (Trautner 1992b) en Oostenrijk, waar hij met uitsterven bedreigd is (Franz 1983), evenals in Zwitserland, waar hij incidenteel is waargenomen in het noorden (Marggi 1992). In België voornamelijk aan de kust (Desender 1986) en zeldzaam (Desender et al. 1995).

Status: waarschijnlijk minder zeldzaam dan het lijkt omdat de typische biotoop gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. In Nederland en het omliggend gebied, hoewel zeldzaam, geen duidelijke voor- of achteruitgang geconstateerd (Desender & Turin 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.