Overslaan en naar de inhoud gaan

Strandgravertje Dyschirius impunctipennis

Indeling

Scaritinae [subfamilie]
Dyschirius [genus] (15/15)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Een kustdier, in hoofdzaak van Noordwest-Europa (Von Lengerken 1929). In Fennoscandië alleen in het zuiden. Enkele vangsten zijn bekend van het Europese binnenland. Zie ook de kaart in Fedorenko (1996). Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

Bij ons en in het omliggende gebied een uitgesproken kustdier (zie ook Klynstra 1954). Op de Waddeneilanden, inclusief de Oost-Friese eilanden, diverse recente vangsten (Turin 1991). Op de Britse Eilanden vooral aan de kusten van West-Schotland tot Yorkshire en Ierland; recentelijk het meest waargenomen aan de kust van Wales (Luff 1998). Oude waarnemingen zijn ook bekend van de Schotse oostkust. Hyman (1992) plaatst de soort voor de Britse Eilanden op de waarschuwingslijst. In Denemarken zeldzaam en verspreid langs de kust (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeer zeldzaam, langs de oost- en zuidkust van Zweden, öland en Gotland, zeer incidenteel in Noorwegen en aan de Botnische Golf in Finland (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland aan de kusten van de Noord- en Oostzee; niet in Westfalen (Balkenohl 1988, Horion 1941). Niet in Zwitserland. In België alleen twee oude vangsten (Desender 1986); in Vlaanderen uitgestorven (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: de enige melding van een lokatie buiten zout- of brakwaterbiotoop: Hilversum (FT48, 1875), uit de vindplaatsenlijst van E. Everts (RMNH).

Status: in het zuidelijk deel van ons kustgebied misschien wat zeldzamer geworden. 

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.