Overslaan en naar de inhoud gaan

Glansgravertje Dyschirius politus

Foto: Tim Faasen

Indeling

Scaritinae [subfamilie]
Dyschirius [genus] (15/15)
politus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Circumpolair, Europa, Siberië en Noord-Amerika. Een soort van de gematigde klimaatzone in Europa. Zuidelijk tot Midden-Frankrijk, Noord-Italië en de noordelijke Balkan. In Fennoscandië niet in het noorden. Verspreidingskaart zie ook Fedorenko (1996). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland zeer verspreid langs de zeekust, het IJsselmeer en in het rivierengebied, daarbuiten zeer plaatselijk. De verspreiding in het omliggende gebied geeft een overeenkomstig beeld, soms zonder een duidelijke voorkeur voor kustgebieden. Op de Britse Eilanden verspreid over het gehele gebied, maar in Schotland alleen aan de kust (Luff 1998). In Denemarken zeldzaam en verspreid (Bangsholt 1983). In Zweden verspreid in het zuiden en rond de Botnische Golf (Lindroth 1945, 1985), In Fennoscandië verder in het zuidoosten van Noorwegen en het zuiden van Finland, plaatselijk tot ca. 67° noorderbreedte. In Duitsland zeer verbreid, maar niet algemeen, alleen in het oosten minder zeldzaam (Horion 1941), zeldzaam tot incidenteel in de overige delen van West- en Zuid-Duitsland In Westfalen niet zeldzaam (Balkenohl 1988). In Baden-Württemberg op de Rode Lijst (Trautner 1992b), evenals in Oostenrijk (Franz 1983) en Zwitserland, waar hij slechts in een klein gebied rond Neuchâtel is gevonden (Marggi 1992). In België voornamelijk in het noorden en in het uiterste zuidoosten (Desender 1986), in Vlaanderen zeldzaam (Desender et al. 1995).

Status: het aantal vindplaatsen is in Nederland vrijwel gelijk gebleven, maar in het omliggende gebied sterk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989). 

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.