Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwart gravertje Dyschirius nitidus

Indeling

Scaritinae [subfamilie]
Dyschirius [genus] (15/15)
nitidus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Trans-Palearctische soort. In grote delen van Europa, behalve Fennoscandië, Denemarken en het uiterste zuiden. Naar het oosten door Siberië tot aan de Stille Oceaan. In Rusland plaatselijk talrijk (Lindroth 1985, Fedorenko 1996). Voor een gedetailleerde kaart van het oostelijke verspreidingsgebied, zie Fedorenko (1996) Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland hoofdzakelijk aan de Zeeuwse kust, relatief veel recente waarnemingen, waarvan enkele in de nieuwe IJsselmeerpolders. Ook in Groot-Brittannië vrijwel beperkt tot de kust, noordelijk tot Zuidwest-Schotland, niet in Ierland (Luff 1998). Hyman (1992) vermeldde oude (niet verifieerbare) waarnemingen van Lincolnshire, Cheshire en Moray (Schotland), en zette de soort voor Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst. Niet in Denemarken, Zweden en Noorwegen, van Finland zijn alleen enkele zeer oude vangsten uit de vorige eeuw bekend (Lindroth 1985). Wel waargenomen in Estland, Letland en Litouwen (Silfverberg 1992). In Russisch Fennoscandië plaatselijk talrijk rond het Ladogameer. In Duitsland vooral in het noorden, maar steeds zeldzaam (Horion 1941). Schaarse vangsten zijn bekend uit Westfalen (Balkenohl 1988). In Baden-Württemberg staat hij op de Rode Lijst (Trautner 1992b). Hij komt ook voor in rivierdalen in Zwitserland (Marggi 1992) en Oostenrijk (Mandl 1978), maar in beide gebieden hoofdzakelijk oude waarnemingen. In België alleen oude waarnemingen, merendeels uit het Schelde-gebied (Desender 1986), voor Vlaanderen als uitgestorven op de Rode Lijst (Desender Et Al. 1995).

Status: het aantal vindplaatsen is over het geheel genomen duidelijk kleiner geworden (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.