Overslaan en naar de inhoud gaan

Moerasoeverloopkever Elaphrus cupreus

Foto: Jur Heijnen

Indeling

Elaphrinae [subfamilie]
Elaphrus [genus] (5/5)
cupreus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europa en Siberië, oostwaarts tot aan de Lena. In Europa zuidelijk tot Midden-Frankrijk, Noord-Italië en het noordelijk deel van het Balkanschiereiland. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In heel Nederland gewoon, vooral in vochtige gebieden. Op de Britse Eilanden, inclusief Ierland, een algemene en zeer verbreide soort (Luff 1998), evenals in Denemarken (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid in nagenoeg het gehele gebied, behalve enkele gebieden aan de Noorse kust en in het uiterste noorden van Finland (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland overal en algemeen. In Zwitserland alleen ten noorden van de Alpen en niet algemeen; op de Rode Lijst (Marggi 1992). In België een homogeen verbreide en gewone soort (Desender 1986).

Status: over het geheel genomen vertoont de soort een toename van het aantal waarnemingen (Desender & Turin 1986, 1989) met uitzondering van Zwitserland.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.