Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwpootoeverloopkever Elaphrus uliginosus

Indeling

Elaphrinae [subfamilie]
Elaphrus [genus] (5/5)
uliginosus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Ontbreekt in Europa slechts in het zuiden (Zuid-Frankrijk, delen van het Iberisch schiereiland, Mediterrane eilanden en Balkanschiereiland) en het uiterste noorden; wel in de Pyreneeën. In Azië tot in Oost-Siberië. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland zeer verspreid en zeldzaam. Recent onder meer waargenomen in Oostvoorne (1986), op Goeree (1987) op Schiermonnikoog (1992) en in de Weerribben (1993). Vroeger eveneens verspreid en zeldzaam op de Britse Eilanden inclusief oostelijk Schotland, East Anglia en Ierland, maar meestal zeer plaatselijk; recente waarnemingen zijn alleen bekend van het zuiden en westen van Engeland, Wales en West-Schotland (Luff 1998). In Denemarken alleen in het oosten en op de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië overal zeldzaam en zeer plaatselijk, tot ca. 67° noorderbreedte. (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland verbreid, maar niet algemeen. In Westfalen zeer zeldzaam (Rudolph 1976). Voor de omgeving van Berlijn (Barndt et al. 1991) en in Baden-Württemberg (Trautner 1992b) op de Rode Lijst, evenals in Oostenrijk (Franz 1983). In Zwitserland in twee min of meer gescheiden deelgebieden: a) het laagland en de heuvels en b) montaan tot subalpien (Marggi 1992), aldaar als zeer bedreigd op de Rode Lijst geplaatst. In België eveneens zeer verspreid over het land, in het oosten meest oude vangsten (Desender 1986); in Vlaanderen op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: het aantal vindplaatsen is overal in het omliggende gebied drastisch verminderd (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.