Overslaan en naar de inhoud gaan

Gouden oeverloopkever Elaphrus aureus

Indeling

Elaphrinae [subfamilie]
Elaphrus [genus] (5/5)
aureus [soort]

Indeling

Elaphrinae [subfamilie]
Elaphrus [genus] (5/5)
aureus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Naar het oosten tot in Oekraïne en zuidelijk tot Zuid-Frankrijk, Noord-Italië, Servië en Bulgarije (Hieke & Wrase 1988). Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

De soort zit hier aan de uiterste noordwestgrens van zijn areaal en is beperkt tot Twente, de Achterhoek en Zuid-Limburg. Op nog maar enkele plekken goede populaties. Ontbreekt op de Britse Eilanden, in Denemarken en Fennoscandië en in de hele noorden van Duitsland (Horion 1941). Niet op de faunalijsten van Bremen (Mossakowski 1991) en Berlijn (Barndt et al. 1991). In Duitsland zeer verspreid in het midden van het land en in het zuiden (o.a. Horion 1956). In Westfalen slechts één recente vondst (Rudolph 1976). In Baden-Württemberg staat hij op de Rode Lijst (Trautner 1992b), evenals in Oostenrijk (Franz 1983). In Zwitserland in het bekken van Genève, in de westelijke Jura en de noordzijde van de Alpen en incidenteel in Graubünden, aldaar ook een sterke achteruitgang en derhalve op de Rode Lijst (Marggi 1992). In België uit het noorden alleen enkele oude waarnemingen, maar onlangs is een populatie langs de Maas gevonden (Desender 1989a). In Vlaanderen zeldzaam (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: twee onwaarschijnlijke waarnemingen die ver buiten het verspreidingsgebied liggen: Gouda (FT16) en Breda (FT21).

Status: in het gehele gebied sterk bedreigd, en ook in Nederland is het aantal waarnemingen zeer sterk achteruitgegaan (Desender & Turin 1989). 

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.