Overslaan en naar de inhoud gaan

Herfstkruiper Harpalus autumnalis

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
autumnalis [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
autumnalis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. In Europa niet in het noorden. Zuidelijk tot Zuid-Frankrijk, Zuid-Italië (niet op Corsica en Sardinië) en Joegoslavië. Naar het oosten tot de Oeral en Turkije. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland vroeger verspreider, vooral in de zandgebieden van de Veluwe en Noord-Brabant, thans in hoofdzaak beperkt tot het centrum van het land (Veluwe). Niet op de Britse Eilanden en in Denemarken. In Fennoscandië (Lindroth 1986) is één lokatie in Zuid-Zweden gemeld. Volgens Horion (1956) gaat het hier om een relictpopulatie uit de postglaciale steppetijd. Door Silfverberg (1992) gemeld uit Litouwen. In Duitsland verbreid, maar plaatselijk in zandige gebieden en niet algemeen (Horion 1941). Algemener in Oost-Duitsland, maar uitgesproken zeldzaam in het westen. In Baden-Württemberg (Trautner 1992b) op de Rode Lijst. Voor de Zwitserse fauna een onzekere soort; alleen oude literatuuropgaven bekend (Marggi 1992). Niet in Italië, in Frankrijk volgens Marggi (1992) zeldzaam en slechts plaatselijk in zandgebieden langs enkele grote rivieren zoals de Rijn, Moezel, Seine en Loire. In België min of meer fluviatiel in het midden en het westen van het land (Desender 1986). In Vlaanderen als bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en België is het aantal vindplaatsen achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.