Overslaan en naar de inhoud gaan

Zandkruiper Harpalus tardus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
tardus [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
tardus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa, behalve het noorden van Fennoscandië en het zuiden van het Iberisch Schiereiland. Naar het oosten tot Klein-Azië en Siberië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland vrij algemeen in de zandgebieden, inclusief de duinen. Op de Britse Eilanden verbreid in het zuiden, maar in het midden en noorden voornamelijk beperkt tot duinen aan de kust. De sporadische waarnemingen uit Ierland komen alleen van de oostkust (Luff 1998). In Denemarken verbreid en algemeen, behalve in Midden-Jutland waar hij in grote delen ontbreekt (Bangsholt 1983). In Fennoscandië vrij algemeen in het zuiden, in Noorwegen alleen aan de zuidkust (Lindroth 1945, 1986). In heel Duitsland, voornamelijk in de zandige streken algemeen (Horion 1941). In Zwitserland verbreid en algemeen in de niet te hoge delen van het land (Marggi 1992). In België verbreid en niet zeldzaam (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen licht gedaald (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.