Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijfdoornkruiper Harpalus modestus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
modestus [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
modestus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa vanaf Zuid-Zweden tot het noorden van het Europese Mediterrane gebied. Naar het oosten tot Siberië en Japan. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland waargenomen in de zandgebieden op xerotherme plaatsen, meest oude vangsten, vooral afkomstig van de zuidelijke Veluwezoom uit de omgeving van Wageningen en Arnhem. De meest recente vangst bij Tilburg (FT41, 1977) (HJK). Niet op de Britse Eilanden, Denemarken en Fennoscandië. In Duitsland verbreid, behalve in het noorden. Over het algemeen zeer zeldzaam en plaatselijk, tegenwoordig bijna overal bedreigd, alleen in West- en Zuid-Duitsland soms iets algemener (Horion 1941, Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In de omgeving van Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b) op de Rode Lijst als zeer bedreigd. Ook in Oostenrijk (Franz 1983) en Zwitserland, waar de soort zeer verspreid voorkomt, op de Rode Lijst (Marggi 1992). In België verspreide waarnemingen, maar ook daar zeldzaam (Desender 1986). In Vlaanderen als zeer bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied, evenals in overig Noordwest-Europa, is het aantal waarnemingen van deze soort sterk achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.