Overslaan en naar de inhoud gaan

Roodpoothalmkruiper Harpalus rufipes

Foto: Martien van den Heuvel

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
rufipes [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
rufipes [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa in het gehele gebied, behalve het uiterste noorden van Fennoscandië en Rusland. Naar het oosten tot Japan. Van Noord-Afrika tot Iran. Ook op de Azoren en Madeira. Geïntroduceerd in Noord-Amerika. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In heel Nederland gewoon. Ook op de Britse Eilanden algemeen en verbreid, alleen naar het noorden en westen toe plaatselijker (Luff 1998), in Denemarken (Bangsholt 1983) en in het zuidelijke deel van Fennoscandië (Lindroth 1945, 1986) wijd verbreid en één van de meest voorkomende soorten. In heel Duitsland algemeen tot zeer algemeen (Horion 1941). Ook in overig Midden-Europa een verbreide en algemene soort (Marggi 1992). In België eveneens gemeld uit het hele land, vooral in het westelijk deel uit bijna alle 10x10 km-hokken (Desender 1986). In Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen overal toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.